(0165) 398 888 info@trivers.nl

Spraak

Illustratie hand-in-hand

Spraak

Sommige kinderen hebben moeite met verstaanbaar spreken. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het uitspreken van klanken als de /k/ en de /r/, of laten klanken weg. U kunt uw kind vaak nog wel verstaan, maar voor anderen (de leerkracht, opa en oma, vreemden) is uw kind moeilijk te verstaan.
Dit kan komen door:
– een vertraagde spraakontwikkeling: de spraak blijft achter in vergelijking met leeftijdsgenoten, waardoor een kind langer uitspraakfouten blijft maken;
– door verbale ontwikkelingsdyspraxie: een stoornis die te maken heeft met bewegingen en planning van spraak;
– neusspraak: de spraak klinkt te veel of juist te weinig door de neus;
– slissen en lispelen: tijdens het spreken komt de tong tussen de tanden door, of er ontsnapt lucht langs de zijkanten van de tong.
Stap voor stap leren de logopedisten de moeilijke klanken aan, totdat uw kind verstaanbaar spreekt. Hiervoor is een goede samenwerking tussen de logopedist en de ouders van groot belang.

Bij volwassenen

Volwassenen kunnen ook problemen hebben met hun uitspraak. Soms komt dit doordat ze binnensmonds spreken en klanken inslikken, maar soms is dit ook het gevolg van een beroerte of spierziekte (dysartrie).

De logopedist doet onderzoek naar het gevoel en het functioneren van de spieren in het gezicht en naar de stem en de verstaanbaarheid. De behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid.

De logopedist kan ook helpen bij het verbeteren van de uitspraak van anderstaligen en het verminderen van een dialect. Dit wordt echter niet vergoedt door de zorgverzekeraar.

Op onderstaande pagina’s staat informatie over problemen die met spraak te maken hebben. Per onderdeel wordt uitgelegd hoe de logopedist u kan helpen.

Trivers Logopedie Roosendaal – Breda – Brabant

Contact opnemen

    Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid